De eerste 1000 dagen van je baby

Wat is het belang van de eerste 1000 dagen van je baby?

Wist je dat het leven al start bij de conceptie? In de baarmoeder vindt de aanleg plaats van organen en systemen die de gezondheid van je kindje beïnvloeden. De fysieke, mentale en sociale ontwikkeling gedurende de eerste 1.000 dagen, dus vanaf de conceptie tot een tweejarige peuter is een cruciale periode. Hierin wordt de basis gevormd voor de gezondheid van je kindje en ook voor de gezondheid van volgende generaties.

Als een baby tijdens de eerste 1000 dagen wordt blootgesteld aan stress, slechte voeding, rook of andere risicofactoren, start zij/hij met een achterstand aan haar/zijn leven. Bij een minder goede start in deze eerste 1000 dagen is de kans op psychische en fysieke problemen op latere leeftijd groter.

Belangrijkste omgevingsfactor

Als (aanstaande) moeder ben je de belangrijkste omgevingsfactor voor je kind(eren), met name de eerste 1000 dagen van zijn leven. Uit onderzoek blijkt het belang van de mentale en fysieke gezondheid van de (aanstaande) moeder. Essentieel is dat stress bij haar zo veel mogelijk voorkomen moet worden. Stress dat zijn weerslag vindt op de foetus en daarna het jonge kind.

Onderzoek Tessa Roseboom

Tessa Roseboom, hoogleraar Vroege Ontwikkeling en Gezondheid aan de Universiteit van Amsterdam, is auteur van het op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde boek ‘De eerste 1000 dagen, het fundamentele belang van een goed begin vanuit biologisch, medisch en maatschappelijk perspectief’. Hierin beschrijft ze vanuit diverse vakgebieden hoe de omgeving tijdens het prille leven de groei, ontwikkeling en gezondheid van een mensenleven beïnvloedt en wat hiervan de gevolgen zijn voor de maatschappij. Voor meer informatie over haar onderzoeken en boeken, zie haar website.

De eerste 1000 dagen en Trust Mother Nature

Wat is de relatie tussen Trust Mother Nature en deze eerste 1000 dagen? Een gezonde start van een kindje kan niet zonder een goede gezondheid van de moeder, zowel voor als na de bevalling. (Aanstaande) moeders kunnen echter ook hun emotionele bagage hebben vanuit hun verleden, door de ervaring en ontwikkeling van hun eigen eerste 1000 dagen maar ook door ingrijpende gebeurtenissen die zij tijdens hun latere leven hebben meegemaakt.

Trust Mother Nature biedt counselingstrajecten gericht op jouw emotionele gezondheid in alle fases van je (aanstaande) moederschap.

Een gezonde start van een kindje kan niet zonder een goede gezondheid van de moeder

Goede zorg voor jezelf draagt bij aan jouw gezondheid en dat van je kindje