Counseling

Rondom je zwangerschap

Je moederlichaam geeft het aan

Vrouwen bereiden zich steeds meer voor op hun aankomende bevalling door middel van zwangerschapscursussen als zwangerschapsgym, -yoga, en hypnobirthing.

Weinig cursussen richten zich echter op versterking van emotionele vaardigheden om de regie te houden over hoe jij wilt bevallen. Uit onderzoek blijkt dat dit een van de hoofdfactoren is die vrouwen aangeven als zij met negatieve gevoelens terugdenken aan hun bevallingservaring; het verlies van controle en regie. Het is belangrijk om goed te weten wat jij in welke situatie wilt en hier ook naar te kunnen handelen als het zover is.

In de media worden regelmatig verhalen gedeeld over bevallingen die het beeld wekken dat bevallen iets is om tegenop te zien in plaats van er naar uit te kijken. Wat jammer, want de geboorte van een nieuw mensje is zoiets bijzonders en je bent als vrouw nooit meer hetzelfde; je wordt moeder voor de rest van je leven!

Bij onze beide kinderen had ik destijds een medische indicatie; de eerste lag stuit en bij de tweede had ik een gebroken heup. In beide gevallen werd ik erop voorbereid dat het waarschijnlijk een keizersnede zou worden. Ik heb daar tijdens de bevalling zelf geen moment rekening mee gehouden. Ik voelde aan mijn lichaam dat ik het kon en vertrouwde daar volledig op. Beide kinderen kwamen via een vaginale geboorte.

Vrouwen onnodig bang maken draagt niet bij aan een natuurlijke bevalling. Soms is medisch ingrijpen nodig, maar lang niet altijd (denk aan inleiden, vliezen breken, weeënopwekkers, etc). Met een natuurlijke bevalling bedoel ik een bevalling zoals jij het voor je ziet; zoals jij het zou willen, waarbij jij je het meest ontspannen, krachtig, veilig en ondersteund voelt en op de signalen van je lichaam durft te vertrouwen. Als jij op je lichaam durft te vertrouwen en dit uit naar de zorgverleners die bij de geboorte van jouw kindje betrokken zijn, vertrouwen zij op jou. Het is een wisselwerking. Jouw moederlichaam geeft het aan!

Centraal in mijn begeleiding staat
  1. aandacht voor jouw levensverhaal en het helen van mogelijke verwondingen die je eerder in je leven opliep
  2. versterken van je emotionele vaardigheden zodat je emotioneel krachtiger wordt
  3. hoe jij wilt bevallen, wat je daarvoor nodig hebt, waar je grenzen liggen en waartegen je nee zegt
  4. aandacht voor alle fases rondom de geboorte, dus ook het ‘vierde trimester’, de eerste 3 maanden na de geboorte waarin jij en je baby kwetsbaar zijn

Een ‘klik’ tussen jou en mij is essentieel, daarom is het kennismakingsgesprek kosteloos (een half uur, online) en geheel vrijblijvend. Een aantal momenten per week houd ik vrij voor deze kosteloze kennismaking. Neem de eerste stap!
Via de ‘book a call’ button rechtsboven kun je een online call inplannen.

Je moederlichaam geeft het aan

Hoe kun je naar je moederlichaam luisteren zodat jij daar maximaal op leert te vertrouwen? Jíj hebt de innerlijke wijsheid.

Het begeleidingstraject bestaat in principe uit 6 sessies van 75 minuten; 4 tijdens je zwangerschap en 2 na je bevalling. Als je andere wensen hebt, je begeleiding wordt op maat gemaakt, dus alles is bespreekbaar. Ook als je bijvoorbeeld een of meerdere sessies samen met je partner wilt komen. De locatie is afhankelijk van jouw voorkeur: bij mij in de praktijk, bij jou thuis of online. De kosten bedragen € 85 excl. BTW per sessie van 75 minuten (+ km vergoeding en deel van de reistijd indien de afspraak bij jou thuis plaatsvindt).

Een aantal zorgverzekeraars vergoedt een deel van je zwangerschapscursus als je aanvullend verzekerd bent. Je kunt dit informeren bij jouw zorgverzekeraar.

Voorbereiding op een natuurlijke bevalling: zoals jij het zou willen, waarbij jij je het meest ontspannen, krachtig, veilig en ondersteund voelt en op de signalen van je lichaam durft te vertrouwen

Trust Mother Nature, vertrouw op de signalen van je moederlichaam