Geboortetevredenheid

De geboorte van een kind is van groot psychologisch belang in het leven van een vrouw

De zwangerschap en geboorte van je kind(eren) heeft op jou als vrouw zowel lichamelijk als mentaal een grote invloed.  Een positieve geboorte-ervaring, met een hoge tevredenheid over de geboorte, draagt bij aan jouw welzijn en indirect ook aan dat van jouw kindje.

Geboortetevredenheid wordt bepaald door jouw beleving van je bevalling met betrekking tot de kwaliteit van de zorgverlening , je persoonlijke inbreng  en ervaren stress.

Geboortetevredenheid en geboortetrauma

Afgelopen jaar heb ik voor de Geboortespecialist onderzoek gedaan naar de geboortetevredenheid van Nederlandse vrouwen. Tevens onderzocht ik  de mogelijke relatie tussen geboortetevredenheid en geboortetrauma gerelateerde gezondheidsklachten, zie: Onderzoek geboortetevredenheid en geboortetrauma. Deze relatie bleek significant negatief; hoe hoger de geboortetevredenheid van de moeder, hoe lager de score op geboortetrauma gerelateerde gezondheidsklachten en vice versa, hoe lager de geboortetevredenheid, hoe hoger haar score op geboortetrauma gerelateerde gezondheidsklachten.

Hoe kijk jij terug op jouw bevalling?
 1. Ik kwam vrijwel ongedeerd door de bevalling heen
 2. Ik vond mijn bevalling extreem lang duren
 3. De zorgverleners hebben me aangemoedigd om zelf te beslissen hoe ik de bevalling wilde voortzetten
 4. Ik voelde me erg gespannen tijdens de bevalling
 5. Ik voelde me goed ondersteund door de zorgverleners gedurende de bevalling
 6. De zorgverleners communiceerden goed met mij gedurende de bevalling
 7. Ik vond de bevalling een stressvolle ervaring
 8. Ik voelde me machteloos tijdens mijn bevalling
 9. Ik was totaal niet gestresst tijdens de bevalling
 10. De (verlos)kamer was schoon en hygiënisch

Hierboven zie je de Nederlandse versie van de Engelse stellingen van de geboortetevredenheidsschaal  (Dutch Birth Satisfaction Scale Revised, D-BSS-R)© die ik voor mijn onderzoek vertaald en gebruikt heb.

Wordt er iets verdrietigs bij je los gemaakt?

Welke van de hiernaast genoemde stellingen associeer je met een positief, tevreden gevoel en welke met een negatief en ontevreden gevoel?

Ontevredenheid en negatieve gevoelens omtrent je bevalling(en) kunnen leiden tot een moeilijker herstel en gezondheidsverlies van jou en je kindje. Als het niet gelopen is zoals je gewild had, en al is het langer dan 1000 dagen geleden, er zijn altijd mogelijkheden om verandering in te zetten naar herstel. Het uiten van emoties beschermt je, je immuunsysteem wordt erdoor versterkt.

Een greep uit de klachten, herken je iets?
 • een zenuwachtig, opgejaagd gevoel
 • negatieve gedachten en gevoelens als je aan de bevalling denkt
 • onzekerheid of je de enige bent die het zo voelt en beleeft
 • situaties of plaatsen vermijden die je aan de bevalling doen denken
 • negatieve associaties bij bepaalde plaatsen of geuren
 • eenzaamheid, je vervreemd voelen van anderen
 • alsof je (delen van) de bevalling opnieuw beleeft
 • geen ‘roze wolk’ gevoel
 • schuld- of schaamtegevoel
 • bepaalde delen van je bevalling en/of kraamtijd kwijt zijn
 • energieloos, ‘op de automatische piloot’ gaan

Vaak denken moeders ‘het zal er wel bij horen dit soort klachten’. Het antwoord is kort: nee, het hoort er niet bij. Het is verlies van je gezondheid. Het is goed om hierover met liefdevolle mensen om je heen in gesprek te gaan. Ook kun je baat hebben bij professionele begeleiding. Je kunt vrijblijvend en kosteloos kennis met me maken. Via de ‘book a call’ button rechtsboven kun je een online call inplannen.

Een lage geboortetevredenheid kan een voorspeller zijn van een mogelijk geboortetrauma. Blijf er niet mee rondlopen, praat er over en zoek hulp

Hoe kijk jij terug op de geboorte-ervaring van jouw kind(eren)?