Counseling

Na een traumatische ervaring

“Ik besefte niet wat me eigenlijk overkomen was en leefde in een
soort roes. Prikkelbaar, boos, verdrietig, een opgejaagd gevoel
en ik kon totaal niet slapen. Pas toen ik een artikel over
trauma las, viel bij mij het kwartje”.

Vluchten, vechten of bevriezen

Hoe ontstaat een trauma?

Het meemaken van een schokkende gebeurtenis kan zo ingrijpend zijn, dat ons lichaam om een overlevingsreactie vraagt: vluchten, vechten of bevriezen. Overweldigende gebeurtenissen kunnen gepaard gaan met gevoelens van angst, machteloosheid, hulpeloosheid en onbegrip.

Dat zijn normale reacties op een abnormale gebeurtenis.

Je lichaam weet wat je brein vergeet

Na een schokkende gebeurtenis heb je tijd nodig om deze ervaring te verwerken. Het verwerkingsproces kost tijd en inspanning en verschilt van persoon tot persoon. Normaliter nemen deze specifieke reacties op een ingrijpende gebeurtenis na verloop van tijd af via een natuurlijk proces. Maar wanneer deze gevoelens blijven bestaan, ook als de gebeurtenis al lang voorbij is, dan is er sprake van traumatisering.

De spanning die wij als mensen als gevolg van de overweldigende gebeurtenis hebben vastgezet, kan zowel emotioneel als lichamelijk zijn en pas jaren later tot uiting komen. Hierdoor wordt vaak de link niet meer gelegd met de gebeurtenis destijds die zo overweldigend was.

Overlevingsmodus

Het is niet de overweldigende gebeurtenis zelf, maar onze reactie daarop die ervoor zorgt dat deze spanning in ons lichaam blijft en zorgt voor een opsplitsing in ons: een deel dat getraumatiseerd is, een overlevingsdeel en een gezond deel.

Ons overlevingsdeel zorgt ervoor dat we allerlei methoden ontwikkelen om het getraumatiseerde deel te vergeten, te vermijden of te onderdrukken. Dit gaat vaak volledig onbewust, het voelt ‘normaal’, als onderdeel van onze persoonlijkheid. Die overlevingsstrategieën hebben ons destijds geholpen, ze waren toen heel bruikbaar en nuttig. Maar tegenwoordig, in het hier nu, is de situatie anders. Je lichaam reageert echter nog steeds op de dreiging van destijds. Dat zorgt ervoor dat we slecht onze echte emoties kunnen voelen en last kunnen krijgen van slecht slapen, continue alert zijn, onrust, concentratieproblemen, angst- en paniekaanvallen, overprikkeldheid, je vervreemd voelen van anderen, etc.

Traumatische bevalling

Het is misschien lastig voor te stellen dat ook zoiets natuurlijks als een bevalling, traumatiserend kan zijn. Uit onderzoek blijkt dat 10-30% van de vrouwen haar bevalling als traumatisch heeft ervaren, waarbij verlies van controle en regie hierbij als de belangrijkste factoren worden genoemd.

Voor veel van deze vrouwen blijkt het moeilijk om over hun mentale en lichamelijke gezondheidsproblemen rondom zwangerschap en bevalling te praten. Zij voelen het als een taboe om zich negatief uit te laten over hun zwangerschap en/of bevalling. Er zijn immers ook vrouwen die niet zwanger kunnen worden of vrouwen die bijvoorbeeld een kindje met een aangeboren afwijking hebben gekregen, dus wat ‘zeuren’ ze nu. Ook vanuit hun omgeving ervaren ze weinig steun voor hun negatieve gevoelens en gezondheidsklachten na de bevalling. Ze zijn hebben toch immers een gezond kind? En ach ja, die klachten horen er nou eenmaal een beetje bij…, toch? Maar het gevoel is verre van een roze wolk….Begrip en ondersteuning vanuit de omgeving wordt gemist.

Roept bovenstaande herkenning bij je op? Lees er hier meer over. En nee, deze gevoelens horen er niet bij. Blijf er niet mee rondlopen, praat er over! Je kunt ook geheel vrijblijvend contact met mij opnemen.

Minder bekend is, dat ook vaders de geboorte van hun kindje(s) als traumatisch kunnen hebben ervaren. Bijvoorbeeld omdat de situatie van hun vrouw en/of kindje(s) levensbedreigend is geweest, waardoor hij grote paniek en machteloosheid heeft gevoeld. Ook (aanstaande) vaders of vaders die opnieuw vader worden, begeleid ik hierin.

Traumacoaching/traumatherapie

Tijdens traumacoaching of ervaringsgerichte traumatherapie staat het bewust worden van je overlevingsstrategieën en het weer leren voelen van je echte emoties centraal.

De kosten bedragen € 85 excl. BTW per sessie van een uur. In overleg zijn andere locaties mogelijk. Meer over mijn werkwijze vind je hier.

Kosteloze en geheel vrijblijvende kennismaking

Eerst meer weten of een indruk krijgen wie ik ben? Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek (een half uur, online). Een aantal momenten per week houd ik vrij voor deze kosteloze en vrijblijvende kennismaking. Neem de eerste stap! Via de ‘book a call’ button rechtsboven kun je een online call inplannen.

Werkgevers vergoeden in een aantal gevallen jouw counseling als deze gerelateerd is aan je persoonlijke ontwikkeling, gezondheid en/of verzuim. Informeer hiernaar bij jouw werkgever.

Trauma kan je het gevoel van vertrouwen en veiligheid volledig doen verliezen

Het voelen, herkennen en erkennen van je emoties werkt als bescherming van je immuunsysteem