Counseling

Na een traumatische (bevallings)ervaring

Vluchten, vechten of bevriezen

In ons leven maken we allemaal gebeurtenissen mee die we als minder positief ervaren. Soms zijn deze gebeurtenissen echter zo ingrijpend,
dat ons lichaam om een overlevingsreactie vraagt: vluchten, vechten of bevriezen.

Tijdens vluchten of vechten wordt de hiervoor opgebouwde spanning afgevloeid of verlaat na afloop ons lichaam doordat we gaan beven of trillen.

Als we echter bevriezen, bijvoorbeeld omdat we ‘verlamd door angst zijn’, dan zet alle tijdens de stressreactie opgebouwde energie zich vast in het lichaam.
Dit in tegenstelling tot dieren; zij schudden de gebeurtenis letterlijk van zich af waardoor zij de opgebouwde spanning loslaten.

Je lichaam weet wat je brein vergeet

De spanning die wij als mensen als gevolg van de overweldigende gebeurtenis hebben vastgezet, kan zowel emotioneel als lichamelijk zijn en pas jaren later tot uiting komen. Hierdoor wordt vaak de link niet meer gelegd met de gebeurtenis destijds die zo overweldigend was.

Het is niet de overweldigende gebeurtenis zelf, maar onze reactie daarop die ervoor zorgt dat deze spanning in ons lichaam blijft en zorgt voor een opsplitsing in ons: een deel dat getraumatiseerd is, een overlevingsdeel en een gezond deel.

Overlevingsmodus

Ons overlevingsdeel zorgt ervoor dat we allerlei methoden ontwikkelen om het getraumatiseerde deel te vergeten, te vermijden of te onderdrukken. Dit gaat vaak volledig onbewust, het voelt ‘normaal’, als onderdeel van onze persoonlijkheid. Die overlevingsstrategieën hebben ons destijds geholpen, ze waren toen heel bruikbaar en nuttig. Maar tegenwoordig, in het hier nu, is de situatie anders. Je lichaam reageert echter nog steeds op de dreiging van destijds. Dat zorgt ervoor dat we slecht onze echte emoties kunnen voelen en last kunnen krijgen van slecht slapen, onrust, concentratieproblemen, angst- en paniekaanvallen, overprikkeldheid, je vervreemd voelen van anderen, etc.

Counseling

In de counseling gaan we aan de slag met jouw gezonde deel. Het doel is NIET het aankijken van het trauma van destijds, maar het bewust worden van je overlevingsstrategieën en het weer leren voelen van je echte emoties. Je emoties voelen en herkennen is belangrijk, zij werken als bescherming van je immuunsysteem.

De locatie is afhankelijk van jouw voorkeur: bij mij in de praktijk, bij jou thuis of online. De kosten bedragen € 85 excl. BTW per sessie van 75 minuten (+ km vergoeding en deel van de reistijd indien de afspraak bij jou thuis plaatsvindt).

Een ‘klik’ tussen jou en mij is essentieel om vanuit een vertrouwensbasis aan de slag te kunnen gaan met jouw hulpvraag. Het kennismakingsgesprek is daarom kosteloos (een half uur, online) en geheel vrijblijvend. Een aantal momenten per week houd ik vrij voor deze kosteloze kennismaking. Neem de eerste stap! Via de ‘book a call’ button rechtsboven kun je een online call inplannen.

Werkgevers vergoeden in een aantal gevallen jouw counseling als deze gerelateerd is aan je persoonlijke ontwikkeling, gezondheid en/of verzuim. Informeer hiernaar bij jouw werkgever.

Trauma kan je het gevoel van vertrouwen en veiligheid volledig doen verliezen

Het voelen, herkennen en erkennen van je emoties werkt als bescherming van je immuunsysteem